Rocky Point House

An environmentally responsive approach to relaxed, retirement living

This residence abuts Bouddi National Park and Brisbane Waters on the NSW Central Coast.

The site presented various challenges in design and construction due to the steep slopes, limited vehicular access and a bushfire flame zone categorisation.

The design maximises the westerly view to Brisbane Waters whilst opening up the northern façade to adjacent bushland and retained native trees. The southern façade has relatively few openings to protect the interior from adverse winter winds.

The 200m2 dwelling is positioned to the south side of the 897m2 lot to optimise northern aspect and create usable open space, allowing

 

 

for a rear pool and studio to enjoy views of Hardys Bay.

The cross section, with a skillion roof, carefully follows the fall of the land and creates a series of platforms for open plan, relaxed living. A dramatic, elevated, cantilevered deck projects into the landscape.

The garage is situated below the dwelling, at the access driveway and has a concrete roof allowing for integration into the native landscape of the site.

Extreme bushfire protection measures were incorporated in the detailing of steelwork and metal cladding. The house is also self-sufficient in energy use.

 

 

CLIENT: Private
COLLABORATORS: —
LOCATION: Killcare, NSW
YEAR OF COMPLETION: 2020